bergwandeling en theefabriek - Reisverslag uit Ella, Sri Lanka van Pippi5 - WaarBenJij.nu bergwandeling en theefabriek - Reisverslag uit Ella, Sri Lanka van Pippi5 - WaarBenJij.nu

bergwandeling en theefabriek

Door: Pippi5

Blijf op de hoogte en volg

09 Mei 2012 | Sri Lanka, Ella

Vandaag blijven we in Ella. Na het ontbijt gaan we op pad om Little Adam Peak te beklimmen. Ella ligt op 1000 meter hoogte en daardoor is het hier iets koeler dan aan de kust. Toch is het nog behoorlijk warm voor een beklimming. We lopen het dorp uit en via het bos komen we bij de voet van de berg. De klim gaat dwars door de theeplantages waar tientallen vrouwen aan het plukken zijn. Ze hebben een grote witte zak op de rug waar 10 kilo blaadjes in past. Per dag plukken ze 18 kilo. In de hitte, op een steile bergwand.
Na een uurtje bereiken we de top. Beloning is een verkoelend windje en prachtig uitzicht. Er staat een mannetje met kettingen (die staan hier oooveral) maar deze zijn bijzonder: helemaal gemaakt van natuurlijke materialen. Pitten uit bomen, sisaltouw uit de cactus. Nienke en ik kopen er samen 1.
We chillen een uurtje in ons guesthouse waarna we met een taxi naar de grootste theefabriek van de regio gaan.
Hier worden de blaadjes gedroogd, opgerold en 3x gesneden. Via lopende banden worden ze gesorteerd. De thee gaat in grote zakken (7000 kg per dag) en wordt naar fabrieken over de hele wereld verscheept. Daar worden extra smaakjes toegevoegd. Aan het eind van de rondleiding mochten we thee proeven. Bitterrrrrr.
Voor iedereen die zich beklaagt in het natte en sombere Nederland: toen we wegreden van de fabriek begon het te regenen. En dan niet een Nederlands miezerbuitje maar een echte tropische onweersbui. Binnen de kortste keren zijn de wegen veranderd in woestkolkende bruine modderstromen. Aangekomen in het guesthouse blijkt de stroom te zijn uitgevallen door een blikseminslag. De rest van de avond zitten en eten we in het donker. Tegen de tijd dat we gaan slapen doet het licht het weer: ergens blijken er toch wat organisaties te werken in dit land!

• 09 Mei 2012 - 13:39

Kiki De Wijn EnEsmee:

Hoi Nienke, welke dieren heb je allemaal gezien? Leuke of niet? Nog heeeeel veel plezier!
    Xxxxx Kiki w en Esmee

• 09 Mei 2012 - 18:08

Mohamed:

Vul hier je reactie in...

• 10 Mei 2012 - 11:10

Karin:

leuk om weer te zien! Nog een aanrader (staat misschien welop jullie programma?) is Sigiriya; mooie plek en geweldig verhaal! Het park vol olfanten in Mihintale is ook indrukwekkend...
    geniet!